Sos boloński bez tajemnic
Zastanawiałeś się, skąd bierze się doskonały smak spaghetti z włoskiej restauracji? Cała tajemnica tkwi w sosie, który przygotowywany jest z różnych składników (każda restauracja ma swoją recepturę, która różni się nieco od innych).
Aby przygotować doskonały sos po bolońsku, należy przygotować następujące składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego,
- dwie puszki krojonych pomidorów,
- koncentrat pomidorowy,
- łyżeczka cukru,
- zioła,
- sól i pieprz do smaku.
Do dużego garnka wrzucamy pomidory i na małym ogniu gotujemy je bez przykrycia. Ma to na celu odparowanie zbędnej wody, co przyczyni się do zagęszczenia sosu. W tym samym czasie, na patelni podsmażamy mięso mielone, rozdrabniając je przy tym drewnianą łyżką. Do podsmażonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy mięso z koncentratem do ugotowanych pomidorów, mieszamy składniki i powoli gotując sos na małym ogniu dodajemy świeże zioła oraz pieprz i sól. Sos będzie gotowy do podania, po kilkudziesięciu minutach gotowania, a odparowanie dużej ilości wody sprawi, że będzie on znacznie bardziej gęsty.
Tak przygotowany sos podajemy na nałożonym na talerz makaronie do spaghetti, a na sam wierzch ścieramy dużo żółtego sera.
Smacznego!