restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Takiego ciasta nie jadłeś – japoński makowiec

Tradycyjnie pieczony makowiec ma swoich zwolenników, ale warto też się przełamać i wziąć na warsztat makowiec japoński – choć brzmi egzotycznie, nie ma w nim czegoś, co byłoby trudno dostępne, za to smakuje wyśmienicie.

Makowiec japoński – bez dodatku mąki

Tym, co odróżnia tę wersję ciasta od znanego makowca, jest brak użycia w przepisie mąki pszennej. To sprawia, że wypiek jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. Podstawą wciąż pozostaje masa makowa, którą używały przy wypiekach babcie i mamy. Nowością może być to, iż te wariant makowca nie posiada spodu oraz dodaje się do niego jabłka.

Składniki na makowiec japoński

  • 400 g niebieskiego maku
  • 2 szklanki mleka
  • 8 jajek
  • 6 jabłek
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie japońskiego makowca

Mak przesypać do garnka z grubym dnem, zalać mlekiem i zagotować. Po 10 minutach odstawić z palnika i pozostawić pod przykryciem przez pół godziny, by mak napęczniał. Odcedzić z nadmiaru płynu, delikatnie dociskając. Następnie przepuścić mak przez maszynkę lub do rozdrobnienia użyć blendera. Jeżeli nie posiada się sprzętu, można użyć gotowej masy makowej o takiej samej gramaturze.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. By miąższ nie ściemniał, można skropić sokiem z cytryny lub z limonki. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w szerokiej misce z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ubijać na wysokich obrotach do momentu powstania puszystej masy. Powinno to zająć około 5-7 minut.
Krem połączyć w dużym naczyniu z makiem i odciśniętymi z soku jabłkami. Używając drewnianej łyżki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno i w niewielkich porcjach dodać do masy makowej.

Wymieszać, przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec przez około 40-50 minut. Gdy ciasto ostygnie, można polać je roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów na interesujące wypieki i ciasta znajdziesz w serwisie slodkosci.pl.