Bezmięsny obiad? Miękkie i soczyste, a jednocześnie chrupiące kotlety rybne!
Kotlety rybne to przysmak jakich mało. Posmakują zwłaszcza tym osobom, które przepadają za nadmorskimi specjałami. Są miękkie, soczyste i chrupiące, nie wspominając już o ich niesamowitym aromacie. Jakich produktów, oprócz ryby, będziemy potrzebowali do ich zrobienia?
Kotlety są trwałą częścią polskiej sztuki kulinarnej. I choć zazwyczaj kojarzą się nam z mięsem drobiowym i wieprzowym, nie zawsze musimy poprzestawać na tym, co już znamy. Czasami można pozwolić sobie na urozmaicenia w diecie, a doskonałym pomysłem będzie przygotowanie na obiad pysznych kotletów rybnych. To znakomita alternatywa dla tradycyjnych potraw.
Składniki na pyszne kotlety rybne
- 1 jajko
- 500 g dorsza
- 1 czerstwa kajzerka
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- mleko lub bulion do namoczenia bułki
- pieprz i sól
- garść posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
Przygotowanie rybnych kotletów
Najpierw mielimy mięso w maszynce na średnich oczkach lub siekamy je nożem. Kajzerkę moczymy bulionie, mleku lub zwykłej wodzie. Do naczynia przekładamy zmielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę i drobno pokrojony koperek wraz ze szczypiorkiem. Możemy dodać też ulubione zioła np. majeranek z szałwią, estragonem lub rozmarynem. Masę doprawiamy pieprzem oraz solą, dokładnie ją mieszamy i zaczynamy wyrabiać w taki sam sposób, jak klasyczne kotlety mielone.
Do niewielkiej miski wysypujemy ok. 2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy małe kotlety, a potem obtaczamy je w bułce. Możemy je wcześniej zamoczyć w rozbełtanym jajku (będą bardziej chrupiące). Rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią tłuszcz i układamy masę rybną. Smażymy kotlety z obu stron na średniej mocy palnika. Gdy nabiorą złotej barwy, wykładamy je na talerz.
Więcej pomysłów na zdrowe przekąski rybne i nie tylko znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl.