Cukinia i jej wartość odżywcza
Cukinia to smaczne warzywo, które może zaskoczyć nas swoją wartością odżywczą. Co stanie się w chwili, gdy w naszym menu cukinia zacznie się pojawiać regularnie?
Wiadomo, że cukinia to warzywo niskokaloryczne i sycące zarazem, z mocy którego korzysta wiele kuracji odchudzających. To jednocześnie rewelacyjne źródło składników odżywczych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdrowa dieta z cukinią dostarczy nam sporej ilości witaminy A oraz witamin z grupy B. W warzywie tym pojawiają się również większe ilości witaminy C – substancji, dzięki której nasz organizm może się skuteczniej chronić przed wieloma infekcjami. Cukinia jest też źródłem takich składników mineralnych, jak potas, żelazo, wapń i fosfor. Nie brak tu również białka oraz błonnika – niezwykle ważnego dla sprawnej pracy przewodu pokarmowego.
Zdrowa dieta z cukinią to moc korzyści dla naszego organizmu. Warzywo to pomoże nam rozprawić się z nadmiarem wody gromadzącej się w organizmie, uchroni nas przed zaparciami i jednocześnie ułatwi odchudzanie. Cukinia sprawdzi się też w profilaktyce chorób nowotworowych, a wśród osób często sięgających po dania z cukinią liczba zachorować na raka przewodu pokarmowego jest znacznie mniejsza, niż u innych osób. W cukinii występuje ponadto luteina, będąca rewelacyjnym wsparciem dla oczu. Warzywo to pomoże nam też oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn oraz sprawi, że leczenie stanów zapalnych stanie się łatwiejsze. Mniej problemów z sercem, skuteczna ochrona przed zbyt szybkim starzeniem się – oto kolejne powody, dla których warto docenić to warzywo i częściej sięgać po dania z jego udziałem.
Jeżeli uwielbiasz zdrowo się odżywiać, zobacz korzystne właściwości kefirku.
A w jaki sposób możemy włączyć cukinię do swego menu? Przepisy na dania z tym warzywem zaskoczą nas swoją różnorodnością. Cukinia świetnie sprawdza się jako duszone lub smażone warzywo, jest też cennym dodatkiem do zapiekanek i jarskich gulaszów. Zupa z cukinii, makaron z cukinią – oto kolejne propozycje, dzięki którym w prosty sposób włączymy wartościowe warzywo do swego jadłospisu.