Gruzińskie przekąski – które najlepsze?
Gruzja to kulinarny raj, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie sposób nie zachwycić się doborem przypraw i unikalnym smakiem tego fantastycznego i wciąż odkrywanego kraju. Swoją kulinarną przygodę warto rozpocząć od najpopularniejszych przysmaków, by móc na własnej skórze przekonać się, jak naprawdę smakuje Gruzja.
Chinkali to jedno z najbardziej znanych potraw gruzińskich, które tak de facto nieco przypominają polskie pierogi, choć receptura jest nieco inna. Kształtem przypominają sakiewki, które są wykonane z tego samego ciasta, co ich polski odpowiednik. Jedyną różnicą jest zawartość, która składa się z mielonego mięsa, najczęściej wieprzowego z dodatkiem odpowiednich przypraw, m.in. ubóstwianej w Gruzji kolendry. Sakiewki gotuje się w taki sposób, aby czubek wystawał ponad powierzchnią wody, dlatego jest on jedynym elementem, którego nie można zjeść. Pierożki chinkali należy jeść, zaczynając od wypicia powstałego w trakcie gotowania pysznego bulionu, następnie delektować się pysznym farszem.
Będąc w Gruzji nie wolno również zapomnieć o gruzińskich drożdżówkach Chaczapuri w kształcie łódki. To kolejny skarb narodowy, który dostępny jest niemal w każdej gruzińskiej piekarni, choć podawany jest także w dobrych restauracjach. Warto skusić się na wersję adżarską z dodatkiem sadzonego jajka.