restauracjafiesta.pl

o egzotycznych restauracjach i nie tylko

Kulinarny słowniczek – na wyjazd do Włoch

Zapraszamy do zapoznania się z kulinarnym słowniczkiem, który może okazać się niezbędny jeśli wybieramy się do Włoch, aby tam korzystać z restauracji. Szczególnie namawiamy do takich podróży, gdyz Włochy to piękne miejsce, które oferuję niesamowicie pyszne dania.

Przydatne słówka na kulinarnej wycieczce do Włoch

  • Salsa di pomodoro – sos pomidorowy
  • Tartufo – kulka lodów obtoczona w kakao lub czekoladzie; trufla
  • Tacchino ripieno – indyk faszerowany
  • Zuppa di verdura – zupa jarzynowa
  • Pasticcio di maccheroni – zapiekany makaron
  • Polenta pasticciata – polenta z sosem mięsnym, posypana serem
  • Rapanelli – rzodkiewki
  • Secondi piatti – drugie danie
  • Spremuta di… – świeżo wyciskany sok…
  • Pasta e fagioli – gęsta zupa z przecierem z fasoli i z makaronem
  • Penne ai quattro formaggi – makaron z sosem z czterech serów
  • Pera – gruszka
  • Pinot – białe wytrawne wino z regionu Veneto
  • Pizzaiola – mięso w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano
  • Meringata – tort bezowy z bitą śmietaną
  • Speck – surowa szynka wędzona
  • Strudel di mele – strucla jabłkowa
  • Vino da pasto – wino stołowe
  • Polpette – pulpeciki
  • Limonata – lemoniada

Pamiętajmy, że taki słowniczek kulinarny bardzo nam się przyda podczas przesiadywania szczególnie we włoskich restauracjach czy ogólnie pojętej gastronomii.