Kulinarny słowniczek – na wyjazd do Włoch
Zapraszamy do zapoznania się z kulinarnym słowniczkiem, który może okazać się niezbędny jeśli wybieramy się do Włoch, aby tam korzystać z restauracji. Szczególnie namawiamy do takich podróży, gdyz Włochy to piękne miejsce, które oferuję niesamowicie pyszne dania.
Przydatne słówka na kulinarnej wycieczce do Włoch
- Salsa di pomodoro – sos pomidorowy
- Tartufo – kulka lodów obtoczona w kakao lub czekoladzie; trufla
- Tacchino ripieno – indyk faszerowany
- Zuppa di verdura – zupa jarzynowa
- Pasticcio di maccheroni – zapiekany makaron
- Polenta pasticciata – polenta z sosem mięsnym, posypana serem
- Rapanelli – rzodkiewki
- Secondi piatti – drugie danie
- Spremuta di… – świeżo wyciskany sok…
- Pasta e fagioli – gęsta zupa z przecierem z fasoli i z makaronem
- Penne ai quattro formaggi – makaron z sosem z czterech serów
- Pera – gruszka
- Pinot – białe wytrawne wino z regionu Veneto
- Pizzaiola – mięso w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano
- Meringata – tort bezowy z bitą śmietaną
- Speck – surowa szynka wędzona
- Strudel di mele – strucla jabłkowa
- Vino da pasto – wino stołowe
- Polpette – pulpeciki
- Limonata – lemoniada
Pamiętajmy, że taki słowniczek kulinarny bardzo nam się przyda podczas przesiadywania szczególnie we włoskich restauracjach czy ogólnie pojętej gastronomii.