Marchewka z patelni z kolendrą
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 300-325 g mieszanki dzikiego i jaśminowego ryżu, 500 g cielęciny z udźca, sól, świeżo zmielony pieprz, 2-3 łyżki klarowanego masła, 1 średnia cebula, 2 średnie ząbki czosnku, 500 g młodych marchewek, 2 dymki, 110 ml białego wytrawnego wina, 75 ml sosu sojowego, 230 ml bulionu warzywnego lub na mięsie, 205 ml śmietany 18%, mąka ziemniaczana lub zasmażka błyskawiczna do zagęszczenia, pęczek kolendry, 2-3 łyżki masła; ponadto – listki kolendry do przybrania.
Przygotowanie – mieszankę ryżu opłuczmy pod bieżącą wodą, zagotujmy w garnku osoloną wodę, dodajmy ryż i gotujmy 20-25 minut czasu. Odcedźmy. Cielęcinę umyjmy pod bieżącą wodą, osuszmy, pokrójmy w cienkie paski. Oprószmy mięso solą i mielonym pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzejmy klarowane masło. Dodajmy cielęcinę i smażmy, ciągle mieszając. Zdejmijmy z patelni i odstawmy w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek obierzmy, pokrójmy w drobną kostkę, podsmażmy na tłuszczu ze smażenia cielęciny. Marchewki oczyśćmy, umyjmy, podzielmy na kawałki gotowe do zjedzenia. Dodajmy do cebuli i szybko razem podsmażmy. Dymki oczyśćmy, umyjmy, pokrójmy na kawałki, dodajmy do marchewek i krótko razem podsmażmy.
Smaczne potrawy udostępnia także https://www.pyszniej.pl.
Wlejmy białe wino, sos sojowy i bulion, gotujmy marchewki na półtwardo 9-11 minut. Na koniec wlejmy śmietanę, zagotujmy i lekko zagęśćmy odrobiną rozrobionej mąki ziemniaczanej. Kolendrę umyjmy i oderwijmy listki. Dodajmy mięso do marchewek i podgrzejmy, ale już nie dopuszczajmy do wrzenia. Przyprawmy marchewki solą i mielonym pieprzem czarnym. Podgrzejmy ryż na maśle. Dekoracyjnie ułóżmy ryż, dodajmy kolendrę do potrawy, rozmieśćmy marchewki z mięsem na ryżu, przybierzmy listkami kolendry i od razu podawajmy.