Nie przepadasz za kaszą jaglaną? Oto prosty przepis na pyszną jaglankę!
Kasza jaglana ma dużą zawartość minerałów, zwłaszcza cynku, manganu, magnezu, selenu, żelaza, potasu i miedzi. Dzięki temu ma właściwości zasadotwórcze.
Kasza jaglana, nie lubisz jej a powineneś!
W 100g porcji surowej kaszy znajduje się około 350-370 kcal. Kasza wspomaga leczenie przeziębienia i pomaga zwalczać infekcje dotyczące górnego odcinka układu oddechowego. Obecność krzemu sprawia, że produkt chroni przed odwapnianiem kości.
Poza tym, dobrze wpływa na stawy. Kasza zawiera witaminę E i lecytynę, która poprawia pamięć. Z kolei komplet witamin z grupy B, polepsza procesy przemiany materii, korzystnie oddziałuje na koncentrację, wspomaga metabolizm i system nerwowy. Kasza jaglana to naturalny pokarm sprzyjający urodzie. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Krzem idealnie nawilża skórę, nadaje jej elastyczności, a także niweluje stany zapalne. Kasza to bogate źródło antyoksydantów.
Przekonaj się do kaszy jaglanej!
Jeśli nie przepadasz za kaszą jaglaną, to zmiensz zdanie, gdy spróbujesz pysznej jaglanki według przepisu Ani Starmach. Kasza w takiej postaci na pewno zachwyci smakiem, konsystencją i wyglądem, bo przypomina budyń. To idealna propozycja nazdrowe śniadanie lub słodki deser. Jej zrobienie nie zajmie zbyt wiele czasu, a więc możesz zaryzykować i chociaż raz ją przyrządzić.
Przepis na jaglankę
Składniki jaglanki
- 1 banan;
- pół szklanki kaszy jaglanej;
- 200 ml dowolnego mleka roślinnego (np. sojowego lub kokosowego);
- 100 g malin (mrożonych lub świeżych). Jeśli ich nie masz, możesz użyć innych ulubionych owoców, np. borówek, jabłek);
- łyżka płatków migdałowych;
- łyżka miodu pszczelego.
Więcej przepisów na ciekawe potrawy znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl, a poniżej sprawdzony sposób przygotowania jaglanki.
Przygotowanie jaglanki
Na początku starannie przepłucz kaszę, a potem przełóż ją do rondelka. Do kaszy wlej mleko, nakryj rondelek pokrywką i gotuj całość na niewielkim ogniu około pół godziny. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać zawartość kilka razy, aby nie przywarła do dna naczynia.
Po upływie określonego czasu, kiedy kasza wchłonie mleko, przełóż ją do większej miski albo misy blendera kielichowego, a następnie dodaj banana i blenduj, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Na suchej patelni podpraż migdały (niekoniecznie musisz to robić, ale wtedy migdały będą smaczniejsze i bardziej chrupiące).
Przełóż kaszę jaglaną do miseczek, na wierzchu umieść maliny lub inne owoce, dodaj płatki migdałowe, a na końcu całość polej pysznym miodem. Smacznego!